marți, 10 martie 2015

Lupta pentru educatia copiilor si "ABC-ul bunelor maniere."

        Educatia copiilor in primii ani de viata este vitala pentru viitorul lor. Nu este prea mult spus si nu sunt cuvinte prea mari. Cred ca este cea mai mare provocare din viata unui parinte  aceea de a-si educa proprii copii.
        Da, este drept ca traim intr-o societate care, intr-un fel sau in altul, ne spune sa lasam pe altii sa ne educe copiii. De fapt e mai usor sa aruncam responsabilitatea pe umerii altora, spre exemplu, in ultimul timp am auzit tot mai des parinti ce se adreseaza unor prichindei neastamparati cu expresia: " Asta inveti tu la scoala?" sau chiar cu scuze de genul: " Sta tot timpul cu bunicii si mereu ii tin apararea la prostii!" .
       Chiar si sintagma " cei 7 ani de acasa" ne spune, dragii mei ca educatia se face doar in sanul familiei. Asa a fost lasat de sus iar noi fie ca acceptam sau nu , asa va ramane(asta nu inseama sa izolam copiii de gradinita , scoala, prieteni, bunici....)
      Totul este de fapt  intr-o randuiala perfecta: copiii au fost incredintati unor parinti, care dupa ce le-au dat viata , au responsabilitatea de a-i  creste si educa . Acest lucru cere mult timp, lacrimi, sacrificiu dar in acelas timp  aduce  bucurie , liniste si implinire.
    
      Principiul din familia noastra in privinta educatiei este  : "Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea"(Pildele lui Solomon)
  
      
      Iata o carte  cu care noi  ne-am intalnit de putina vreme, dar care mi-a atras atentia in primul rand de la titlu: "ABC-ul bunelor maniere"( editura Litera).

          Dupa ce am rasfoit-o , mi-am dat seama ca este foarte potrivita pentru a -i deprinde pe copii cu  manierele si cu un comportament frumos fata de parinti, prieteni societate.
Vreţi să vă deprindeţi prichidelul să stea cuminte la masă? Ce e de făcut dacă piciul vostru refuză adesea să-şi strângă jucăriile? Dar dacă face tot felul de alte trăsnăi, care mai de care mai năstruşnice? Nu vă pierdeţi firea, uşor-uşor el va creşte şi va învăţa să se poarte ca un om mare. Dar treptat şi cu foarte multă răbdare. Doar nici noi nu ne-am născut deştepţi, silitori, buni la suflet…”
       Eroina catii este Mary- Jane si prietenul ei, Jim Button, care se confrunta zilnic cu probleme, cu evenimente si situatii carora trebuie sa le faca fata  cu ... politete.
         Mary-Jane descopera intr-o zi, in gradina casei sale, o cutiută simpatica, plina de batranele fermecate. În număr de 10.

     Ele incearca sa o transforme pe fetita “după chipul si asemanarea” fiecareia, rea, neascultatoare, etc., astfel incat una dintre ele, cea dupa a carei asemanare se va modela Mary-Jane, sa devină cea mai puternica. Numele fiecareia este predestinat unei astfel de misiuni, iar efectele asupra fetitei si a prietenului sau sunt acelasi precum numele.
In fiecare zi, devine precum numele bunicutelor: Miss Rude (Obraznicatura), Miss Cry (Plangacioasa), Miss Messy (Murdarica), Miss Lier (Minciunica), Miss Greedy (Zgarcita), Miss Selfish (Egoista), Miss Illbred (Prost-crescuta), Miss Sneak (Paracioasa), Miss Scruff (Sleampata), Miss Boaster (Laudaroasa).
     Trebuie doar să reziste, amintindu-si ca parintii lor i-au invatat mereu lucruri frumoase: să fie politicosi, se se spele pe dinti si pe fata, sa nu fie mohorati fara motiv, sa nu fie zgarciţi, sa asculte de parinţi, de cei care au grija de ei, precum si de prieteni (“Trebuie să înveţi să recunoşti că ai greşit. Când vorbeşti cu cineva, e bine să încerci să nu te asculţi numai pe tine.”).
     Activitati pe aceasta tema  am gasit pe blogul "Ursuletii nazbravani" , unde mamica lor a modelat din Fimo pe cele 10  batranele, dar si pe " Caiet pentru casa mea".
   
     Noi am citit o data cartea, iar in zilele  ce urmeaza  o sa luam pe rand pe cele " 10 batranele" si vom vedea care este lupta  pe care si noi ca si eroii cartii o avem de dat cu ele, dar si care sunt invataturile pe care le putem deprinde din fiecare povestire in parte.

      "Ca sa-l inveti pe un copil calea pe care trebuie să o urmeze, trebuie să o străbaţi şi tu din când în când"  Josh Billings (eu as spune, tu insuti trebuie sa o gasesti si sa te afli pornit pe ea!)

O zi frumoasa, frumoasa sa aveti!
      

    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

related post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...