De fapt, obiceiurile bune la masa se deprind in primul rand prin repetitie zilnica (la fiecare masa si cu muuulta rabdare), iar in al doilea rand prin urmarea exemplului personal al parintilor. Aceasta inseamna ca , ne place sau nu, copilasii nostri vor deprinde exact aceleasi maniere pe care le avem si noi ( la masa).
Asadar, ne dorim ca micutii nostri sa manance incet, sa nu plescaie, sa nu vorbeasca cu gura plina, sa foloseasca corect tacamurile, sa nu se murdareasca pana la coate si sa nu apuce mancarea cu mana? Atunci va trebui sa le aratam CUM, la fiecare masa.
Nu ne putem astepta de la un copilas de 6 sau 7 luni sa aiba bune maniere la masa....bineinteles ca nu....DAR ce ma astept de la el este ca sa stea in scaunelul special si sa manance. Sa interactioneze cu mancarea din fata lui. Mancarea trebuie sa ajunga cumva in gura si nu in alta parte.
Bineinteles ca nici un copilas atat de mic nu poate fizic sa faca ca mancarea sa ii ajunga doar in gura , dar aici intervin repetitia si invatarea .Nu pedepsim un bebelus ca isi pune mancarea in par, ci ii demonstram in mod REPETAT ca mancarea intra in gura ....... Si asa azi.....asa maine....Pe masura ce creste , cresc si asteptarile. E provocator, dar face parte din " parinteala" si cu siguranta este atat in interesul nostru dar mai ales al copiilor nostri .
Batranica din povestea de azi, ne-a oferit o lectie importanta despre ce inseamna bunele maniere la masa, mai ales intr-un cadru din afara familiei.
Draga noastra Mary- Jane se afla la ziua bunei sale prietene Lorna, impreuna cu mai multi copii intr-o frumoasa gradina amenajata special pentru aceasta zi festiva. Bunele maniere la masa le cunostea foarte bine, dar deodata...
" Isi puse coatele pe masa, apoi vari in gura o bucata mare de tort si incepu sa ii spuna ceva lui John, vecinul din dreapta.....Bineinteles ca stia cum trebuie sa se poarte la masa oamenii educati.Nu se leagana niciodata cu scaunul, nu pun coatele pe masa, nu apuca mancarea cu mana, nu vorbesc cu gura plina, nu plescaie"
Isi dadu seama ca din nou trebuie sa fie una dintre babute. Miss Illbred, adica Prost-crescuta, aparu imediat : " Plescai, pui coatele pe masa, exact ce trebuie. Ba ai mancat chiar si cu mainile. Esti o bomboana de fetita!"
Mary-Jane isi veni in fire si ii demonstra batranicii ca stie foarte bine cum trebuia sa se poarte la masa, ceea ce o facu pe batranica sa dispara in cele din urma.
Inca o lupta castigata de Mary-Jane, inca o lectie invatata de noi.
Fetita scrise in caietul ei special:
Acum a fost un moment oportun pentru a exersa modul in care trebuie sa asezam masa . Recunoscc ca le las pe fete sa ma ajute la asezarea mesei de cate ori au ocazia. D se descurca deja foarte bine , iar R. repeta si copiaza tot ceea ce vede la surioara ei. De aceea s-au bucurat mult de activitatea ce a urmat, au asezat masa in stil montessori.
Pentru R. am folosit un carton mai fin pe care am trasat conturul tacamurilor si veselei.
M-am inspirat de aici, iar pe viitor vreau sa inlocuiesc cartonul cu un suport textil.
Pentru D. fiind mai mare, am folosit un suport simplu, fara contururi.
Micul A. a putut sa exploateze pentru prima data tacamurile speciale pentru el.
In afara de faptul ca mananca cu mana orice ii pun pe tavita lui ( ceva ce sa nu faca prea multa mizerie ca: biscuti sau bucatele de mar etc), pana acum, la fiecare masa a avut o ligurita din silicon pe care o ducea la gura in timp ce eu il hraneam . Noile tacamuri contin si metal de aceea am asteptat mai mult pana sa i le dau, dar a fost incantat
Nu am uitat sa adaugam la colectia noastra rochia celei de-a saptea batranici:
Cum copiii sunt curiosi, nu am scapat de intrebarile cu "De ce?", in principal de ce sa facem sau sa nu facem anumite lucruri la masa. Raspunsurile le-am dat pe intelesul lor, dar s-ar putea concretiza in unul singur: felul in care ne comportam la masa ne poate face viata mult mai usoara in societate
Cu drag.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu